Natuurbegraafplaats Reiderwolde noteert 100ste reservering

De 100ste grafmarkering

Bij leven al vastleggen waar je begraven wilt worden. Zelf een mooie plek uitzoeken, daar een jonge boom of bloeiende struik op planten en er voor altijd mogen liggen. Dat idee spreekt steeds meer mensen aan. Dat is te zien in de toenemende belangstelling voor natuurbegraven op natuurbegraafplaats Reiderwolde. Daar werd eerder deze maand de 100ste reservering genoteerd.

De heer J. W. uit Niebert is de eigenaar van het paaltje dat een toekomstig graf markeert. “Ik wil graag hier begraven worden omdat Reiderwolde ruig en weids is, dat vind ik mooi aan een landschap. Het liefst zou ik in mijn achtertuin begraven worden, maar dat mag nou eenmaal niet. Ik hou graag de regie in handen, dat heb ik altijd al gedaan, bovendien  zadel ik mijn familie na mijn overlijden niet op met allerhande toestanden”.

In het najaar wordt ter plaatse een pondspeer geplant om even stil te staan bij dit heuglijke feit, een passend gebaar van eigenaren Trudy de Weerd en Ab van Middelkoop.

De initiatiefnemers van Reiderwolde zijn verrast door de grote toename van de belangstelling in met name het laatste half jaar. Drie jaar na de opening is 10 procent van het beschikbare aantal graven al gereserveerd. Als deze stijgende lijn doorgetrokken wordt, is over zes jaar het maximaal aantal uit te geven graven al vergeven.

Natuurbegraven is voor mensen die houden van de natuur en geven om het milieu. Zoals de mens deel uitmaakt van de kringloop van de natuur, is in het concept van de natuurbegraafplaats vervat hoe leven en dood onlosmakelijk verbonden zijn. De natuurbegraafplaats is voor iedereen, ongeacht religieuze overtuiging. Bovendien is de begraafplaats duurzaam – de materialen en grafmarkeringen zijn milieuverantwoord en bevorderen de leefbaarheid van bos, natuur en landschap.

<