Natuurbegraafplaats Reiderwolde

De zuidkant van natuurgebied Reiderwolde is sinds 2011 een natuurbegraafplaats gelegen. Het heeft een dubbele bestemming: natuur met een natuurbegraafplaats, ook wel bekend als bos-, groene, of ecologische begraafplaats. Een verantwoorde combinatie van natuur, cultuur en economie.

In het uitgestrekte gebied van 90.000 m2 (9 hectare) is een uitgebreid wandelpaden stelsel aangelegd met rust- en picknickbanken. In het openlucht- of natuurtheater kan een plechtigheid plaatsvinden. U kunt in alle rust afscheid nemen van een dierbare overledene.

Dagelijks wandelen mensen over de natuurbegraafplaats. Zij vinden er de rust en de intimiteit van de natuur en kunnen zo even alleen zijn met hun gedachten. Bij gelegenheden kunnen er naast de begrafenissen ook bijzondere activiteiten plaatsvinden. Dit altijd met respect voor overledenen, hun nabestaanden en natuur.

Het aanbod van natuurbegraafplaats Reiderwolde voor belangstellenden die gebruik willen maken van natuurbegraven bestaat uit:

 1. Eeuwige grafrust. De graven worden niet geruimd.
 2. Uw eigen plek kiezen. De natuurgraven liggen op geruime afstand van elkaar.
 3. Gratis gebruik van het openluchttheater voor: ontvangst, de afscheidsceremonie en/of de herdenkingsbijeenkomst.
 4. Een tijdstip van begraven naar eigen keuze tussen zonsopgang en zonsondergang. Er geldt een meerprijs voor tijdstippen na 16:00 uur en in het weekend.
 5. De tijdsduur van de ceremonie is naar eigen keuze.
 6. Advies en begeleiding bij de keuze en plaatsing van gedenktekens op het graf.
 7. Advies en begeleiding bij het planten van herinneringsbomen op het graf.
 8. U betaalt geen onderhoudskosten voor het natuurgraf. Wij verzorgen het beheer en het onderhoud van het bos en de natuurbegraafplaats.
 9. Elk graf staat in onze administratie geregistreerd, zodat altijd op basis van markering, landmeting en/of gps de exacte plek van het graf gelokaliseerd kan worden.
 10. Een transparant en eenmalig tarief.

De natuurbegraafplaats wordt in clusters van circa 2 hectare opgedeeld voor de uitgifte van grafrechten. Dit om de natuur zo veel mogelijk in rust te laten en de gelegenheid te geven om te herstellen. Per grafveld zijn er plekken beschikbaar waaruit een graf gekozen kan worden. Deze graven liggen op ruime afstand van elkaar, met daarbij ruimte voor een aantal urnengraven. Als de beschikbare graven in een grafveld zijn uitgegeven, wordt een volgende grafveld opengesteld voor de uitgifte van graven.

Natuurbegraafplaats Reiderwolde is vrij toegankelijk voor iedereen die:

 • respect heeft voor mens, natuur en cultuur
 • ruimte geeft voor alle culturen, levensbeschouwingen en religies
 • verantwoordelijkheid neemt voor het in stand houden en ontwikkelen van een evenwichtige natuur
Meer informatie

Het reglement en de richtlijnen (PDF).
Bekijk de tarieven.
Lees wat de media schrijven over de natuurbegraafplaats.
Bezoek en bewonder het natuurgebied.

Natuurbegraafplaats Reiderwolde is aangesloten bij branchevereniging BRANA.

<