Natuurbegraafplaats Reiderwolde

De zuidkant van natuurgebied Reiderwolde is sinds 2011 een natuurbegraafplaats gelegen. Het heeft een dubbele bestemming: natuur met een natuurbegraafplaats, ook wel bekend als bos-, groene, of ecologische begraafplaats. Een verantwoorde combinatie van natuur, cultuur en economie.

In het uitgestrekte gebied van 90.000 m2 (9 hectare) is een uitgebreid wandelpadenstelsel aangelegd met rust- en picknickbanken. In het openlucht- of natuurtheater kan een plechtigheid plaatsvinden. U kunt in alle rust afscheid nemen van een dierbare overledene.

Dagelijks wandelen mensen over de natuurbegraafplaats. Zij vinden er de rust en de intimiteit van de natuur en kunnen zo even alleen zijn met hun gedachten. Bij gelegenheden kunnen er naast de begrafenissen ook bijzondere activiteiten plaatsvinden. Dit altijd met respect voor overledenen, hun nabestaanden en natuur.

Het aanbod

Het aanbod van natuurbegraafplaats Reiderwolde voor belangstellenden die gebruik willen maken van de mogelijkheid tot natuurbegraven bestaat uit:

  1. Eeuwige grafrust. Graven worden niet geruimd.
  2. Gratis gebruik van het openluchttheater voor: ontvangst, de afscheidsceremonie en/of de herdenkingsbijeenkomst.
  3. Een tijdstip van begraven naar eigen keuze tussen zonsopgang en zonsondergang. Er geldt een meerprijs voor tijdstippen na 16:00 uur en in het weekend.
  4. De tijdsduur van de ceremonie is naar eigen keuze.
  5. Advies en begeleiding bij de keuze en plaatsing van gedenktekens.
  6. Begeleiding bij het plaatsen van een gedenkteken op het graf.
  7. Begeleiding bij het planten herinneringsbomen op graf.
  8. Wij verzorgen het beheer van het onderhoud van het bos en de natuurbegraafplaats.
Clusters

De natuurbegraafplaats wordt in clusters van crica 2 hectare opgedeeld voor de uitgifte van grafrechten. Dit om de natuur zo veel mogelijk in rust te laten en de gelegenheid te geven om te  herstellen. Per grafveld zijn er plekken beschikbaar waaruit een graf gekozen kan worden. Deze graven liggen op ruime afstand van elkaar, met daarbij ruimte voor een aantal urnengraven. Als de beschikbare graven in een grafveld zijn uitgegeven, wordt een volgende grafveld opengesteld voor de uitgifte van graven.

Elk graf staat in onze administratie geregistreerd, zodat altijd op basis van markering, landmeting en/of gps de exacte plek van het graf gelokaliseerd kan worden.

<