Nieuws

Stichting TrOost Groningen organiseert “OP HET LEVEN”

Op zaterdag 22 september a.s. kan men de natuurbegraafplaats Reiderwolde bezoeken. Tijdens een wandeling in dit prachtige gebied ervaart men de mogelijkheden van troost aan de hand van bijvoorbeeld verschillende kunstenaars, een wandelcoach en anderen die verbonden zijn aan het thema: “Op het leven”.

Op deze dag staat centraal: Hoe ga je verder na een verdrietige periode in je leven, hoe pak je de draad weer op, wat geeft je steun en waar vind je troost bij?

Er worden uiteenlopende ideeën gegeven die kunnen inspireren en steunen.

Zo kan men in de Harbourclub bijvoorbeeld luisteren naar muziek of emoties op papier zetten in de vorm van een verhaal of gedicht. Sommigen vinden het fijn om te horen dat men niet de enige is die dit ervaart en is het praten met lotgenoten waar men naar zoekt. Wij bieden op deze dag inspiratie met muzikanten, ervaringsdeskundigen, lotgenoten en meer.

Natuur is deze dag ook een essentieel onderdeel. Tijdens een klankschalen- of handpanconcert op een rondvaart- en fluisterboot door het water van Oldambt, kan men de natuurbegraafplaats Reiderwolde bezoeken. Tijdens een wandeling in dit prachtige gebied ervaart men de mogelijkheden van troost aan de hand van bijvoorbeeld verschillende kunstenaars, een wandelcoach en anderen die verbonden zijn aan het thema.

Terug in de Harbourclub is er de mogelijkheid om gezamenlijk soep en brood te eten onder het genot van zang en muziek. Daarna is er een voorstelling van een zandtekenaar.

We sluiten deze dag rond 20.00 uur memorabel af met sprookjesachtige lichtjes drijvend in de haven van Winschoten waarbij iedereen zijn of haar wens kan doen.

Tijd: 14.00 – 20.00 uur.

Ticket 1: € 5,- (entree Harbourclub, koffie en bus v.v. naar natuurbegraafplaats)

Ticket 2: € 10,- (entree Harbourclub, koffie, bus en boottocht met concert naar of vanaf de natuurbegraafplaats)

Voor meer informatie: Troost en Meer 06-42732107

We raden aan het concert van te voren te reserveren. Vanaf 1 september zijn de kaarten verkrijgbaar bij De Harbourclub en Troost & Meer.

De stichting TrOost Groningen biedt ondersteuning, informatie en herdenking mogelijkheden bij verlies en rouw. Zij organiseert onder andere lezingen, Wereldlichtjesdag en Allerzielen Winschoten. Het bestuur bestaat uit Marian Ek, Wendy Nieuwenhuis, Jack Buter, Jeroen Schaaf en Alberta

Natuurbegraafplaats Reiderwolde noteert 100ste reservering

De 100ste grafmarkering

Bij leven al vastleggen waar je begraven wilt worden. Zelf een mooie plek uitzoeken, daar een jonge boom of bloeiende struik op planten en er voor altijd mogen liggen. Dat idee spreekt steeds meer mensen aan. Dat is te zien in de toenemende belangstelling voor natuurbegraven op natuurbegraafplaats Reiderwolde. Daar werd eerder deze maand de 100ste reservering genoteerd.

De heer J. W. uit Niebert is de eigenaar van het paaltje dat een toekomstig graf markeert. “Ik wil graag hier begraven worden omdat Reiderwolde ruig en weids is, dat vind ik mooi aan een landschap. Het liefst zou ik in mijn achtertuin begraven worden, maar dat mag nou eenmaal niet. Ik hou graag de regie in handen, dat heb ik altijd al gedaan, bovendien  zadel ik mijn familie na mijn overlijden niet op met allerhande toestanden”.

In het najaar wordt ter plaatse een pondspeer geplant om even stil te staan bij dit heuglijke feit, een passend gebaar van eigenaren Trudy de Weerd en Ab van Middelkoop.

De initiatiefnemers van Reiderwolde zijn verrast door de grote toename van de belangstelling in met name het laatste half jaar. Drie jaar na de opening is 10 procent van het beschikbare aantal graven al gereserveerd. Als deze stijgende lijn doorgetrokken wordt, is over zes jaar het maximaal aantal uit te geven graven al vergeven.

Natuurbegraven is voor mensen die houden van de natuur en geven om het milieu. Zoals de mens deel uitmaakt van de kringloop van de natuur, is in het concept van de natuurbegraafplaats vervat hoe leven en dood onlosmakelijk verbonden zijn. De natuurbegraafplaats is voor iedereen, ongeacht religieuze overtuiging. Bovendien is de begraafplaats duurzaam – de materialen en grafmarkeringen zijn milieuverantwoord en bevorderen de leefbaarheid van bos, natuur en landschap.

<